Pulpety nadziewane mozzarellą

Przepis dnia 2020-10-01
Pulpety nadziewane mozzarellą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kurcze…czy w końcu wyjdziemy z manii kupowania? W tym tygodniu mamy losowanie tego co w lodówce. Szykujemy to, co pod ręką. Ewentualnie kupujemy jakieś dodatki. Miałem chęć na caprese…chęci były i się zmyły. Ser trzeba było zagospodarować. A, że mięsa mielonego kupiliśmy w nadmiarze…powstały takie pulpeciki.

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 opakowanie mini mozzarelli
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 100 ml zimnej wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso mielone wyrabiamy z jakiem, bułką tartą i przyprawami. Dzielimy na kulki. Każdą z nich „rozpłaszczamy” na cienki kotlet mielony, na którym umieszczamy kulkę mozzarelli.

    Zawijamy, „wyrabiamy”.

    Do rozgrzanego bulionu wrzucamy pulpety, chwilę gotujemy. Wlewamy passatę. Zagotowujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z posiekaną bazylią i zimą wodą. Dodajemy do całości.

    Zagotowujemy.

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Składniki
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 opakowanie mini mozzarelli
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 100 ml zimnej wody
  • sól, pieprz
Składniki