Pulpety nadziewane makaronem w sosie pomidorowym

Pulpety nadziewane makaronem w sosie pomidorowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Pyszne, proste i bardzo smaczne danie. Super dla dzieci.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 opakowania makaronu spaghetti
  • Sos pomidorowy:
  • 1/2 kostki masła
  • 5 łyżek mąki (u mnie jasna orkiszowa)
  • około 2 - 2,5 litra bulionu
  • 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz
  • cukier

Przygotowanie

  1. Do mięsa dodajemy paprykę, oregano, czosnek pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Makaron spaghetti łamiemy na pół. Z mięsa formujemy małe kulki, które nadziewamy makaronem, tak około 15 sztukami.

  3. Masło rozpuszczamy na patelni gulaszowej. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę i mieszamy tak aby powstała piana.

  4. Do zasmażki dolewamy bulion cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały nam grudki.

  5. Do gotującego się sosu dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy sos solą, pieprzem i cukrem.

  6. Do gotującego się sosu wkładamy przygotowane pulpety nadziane makaronem, tak aby były przykryte sosem.

  7. Cała potrawę przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut od zagotowania, co jakiś czas mieszając.

  8. Ugotowane pulpety nakładamy na talerz z sosem i podajemy na gorąco. Smacznego !!!

  9. ;-D

  10. ;-)))

Komentarze do przepisu (22)

SlodkoSlodka83 31 stycznia
Dla dzieci super,mój mały by zrobił armagedon w około ;-)szaleństwo by było he he smaczniutkie
slodkisentyment 31 stycznia
Bardzo pomysłowe. Prezentują się rewelacyjnie :)
pelen_brzuszek 31 stycznia
jakie nadziane :) świetny pomysł :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 opakowania makaronu spaghetti
  • Sos pomidorowy:
  • 1/2 kostki masła
  • 5 łyżek mąki (u mnie jasna orkiszowa)
  • około 2 - 2,5 litra bulionu
  • 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz
  • cukier
Składniki