Pulpety mielone w sosie pieczarkowym

Pulpety mielone w sosie pieczarkowym
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Kto nie lubi kotletów mielonych ....... oddetchniij od tradycyjnej wersji i spróbuj proponowanych przeze mnie :-) wyśmienite z kaszą i ćwikła :)

Składniki

  • Mięso mielone wieprzowo - wołowe, 300 gr
  • pieczarki, 300 gr
  • szkalnka zimnego bulionu
  • Mąka pszenna, 1 łyżka
  • śmietana lub jogurt typu greckiego, 1 łyżka
  • Namoczona kajzerka
  • 2 łyżki bułki tarty
  • masło, do smażenia
  • sól, pieprz, koperek, do smaku
  • jajko, 1

Przygotowanie

  1. Z mięsa, jaja, namoczonej bułki wyrabiamy jednolitą masę. Dodajemy sól i pieprz i poszatkowany koperek - do smaku. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mieszamy i odstawiamy do lodówki. W tym czasie płuczemy i obieramy pieczarki. Kroimy w pół – plasterki. Przesmażamy na maśle. Z mięsa formujemy małe pulpeciki. Ręce zwilżając po każdym wodą wtedy nie przykleja się do nich mięso. Gdy pieczarki puszcza sok, wrzucamy do nich pulpety chwilę razem dusząc. Gdy woda odparuje dodać trochę masła i jeszcze chwilę razem smażyć. Gdy się lekko zrumienią, dodajemy zawiesinę z bulionu i mąki, zagotować. Dodać przyprawy sól pieprz.. Gotujemy kilka minut na małym ogniu po przykryciem. Na koniec dodać śmietanę lub jogurt i posiekany koperek. Ja podaję pulpety z kaszą jaglana i ćwikłą :)

Komentarze do przepisu (5)

wiola1100 19 kwietnia 2010
takie jedzonko to ja lubię, te pulpety wyglądają bardzo apetycznie
wioleta333 20 kwietnia 2010
na sam widok zgłodniałam, pyszności...
Jagoda50 25 kwietnia 2010
Uwielbiam wszystko co jest z mielonego mięsa.Fajny przepis.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mięso mielone wieprzowo - wołowe, 300 gr
  • pieczarki, 300 gr
  • szkalnka zimnego bulionu
  • Mąka pszenna, 1 łyżka
  • śmietana lub jogurt typu greckiego, 1 łyżka
  • Namoczona kajzerka
  • 2 łyżki bułki tarty
  • masło, do smażenia
  • sól, pieprz, koperek, do smaku
  • jajko, 1
Składniki