Pulpety indycze w paprykowym sosie

Pulpety indycze w paprykowym sosie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Dietetyczne pulpety w aksamitnym sosie

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa indyczego (najlepiej udźca)
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 700 ml wrzątku
  • szczypta oregano
  • 1 pełna łyżka mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso wyrabiamy z musztardą, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego.

    Cebulę i papryki siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, zalewamy wrzątkiem, gotujemy przez kwadrans.
    Lekko studzimy i blendujemy. Przecieramy przez sito, ponownie wstawiamy na płomień, do smaku doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy pulpety, szczyptę oregano, gotujemy kwadrans.

    Następnie dodajemy mąkę wymieszaną w zimnej wodzie, dokładnie rozprowadzamy, zagotowujemy.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (4)

KORAL 30 marca 2019
Świetne. A ten talerzyk ciągle mnie kusi :)
pelen_brzuszek 30 marca 2019
pysznie to wygląda :)
kulinarnagosia 31 marca 2019
Talerz piękny, zawartość bardzo apetyczna :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g mielonego mięsa indyczego (najlepiej udźca)
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 700 ml wrzątku
  • szczypta oregano
  • 1 pełna łyżka mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
Składniki