Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety w sosie pomidorowym, które są doskonały dodatkiem do ziemniaków, makaronu, ryżu czy kaszy
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 205
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 205
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Składniki
Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą, w takiej ilości żeby mięso było bardziej mokre niż suche, ale nie kleiło się. Całość przyprawiamy wg uznania jeszcze raz dokładnie mieszamy. Formujemy nieduże kulki i obsmażamy je chwilę na rozgrzanym tłuszczu (ok. minut z każdej strony).
Obsmażone klopsiki przekładamy do garnka wraz z tłuszczem, na którym były podsmażane. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy na małym ogniu ok 30-45 minut aż mięso zmięknie. Na koniec dodajemy koncentrat, mąkę i śmietanę lub jogurt i mieszamy. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Aby nie porobiły się grudki z mąki, a śmietana nie zważyła, najlepiej dodać je w taki sposób, że w kubku wymieszać mąkę, śmietanę i koncentrat, po czym dodać nieco gorącej zalewy, energicznie wymieszać trzepaczką i dopiero dolać do reszty zalewy i wymieszać. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)