Pulpety a'la sycylijskie

Pulpety a'la sycylijskie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: wataga
Nieco uproszczony przepis na pulpety sycylijskie w sosie pomidorowym.

Składniki

  • Mięso mielone z indyka lub kurczaka
  • Cebula
  • Czosnek
  • Koperek
  • Passata lub pomidory z puszki
  • Natka pietruszki
  • Oliwki
  • Bazylia
  • Parmezan
  • Makaron (najbardziej nadają się kolanka lub cavatappi)

Przygotowanie

  1. Mięso mielone wyrobić razem z przyprawami (sól, pieprz, papryka wędzona, curry itp.) oraz z posiekanym koperkiem. Do pulpetów można dodać łyżeczkę lub dwie mąki ziemniaczanej co sprawi, że będą bardziej miękkie i soczyste. Uformować niewielkie kulki i podsmażyć w głębokim naczyniu (wysoka patelnia lub rądel).

  2. Po podsmażeniu dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek w plasterkach. Chwilkę zeszklić i zalać dużą ilością passaty lub pomidorami z puszki. Doprawić według własnych preferencji. Do całości dosypać makaron i gotować razem na małym ogniu.

  3. Makaron w sosie będzie się gotował wolniej niż w wodzie, więc aby się nie przypaliły należy ciągle go mieszać. Sos który zostanie wchłonięty lub odparował rozrzedzać niewielką ilością wody.

  4. Pod koniec gotowania dodać kilka pokrojonych oliwek oraz listki świeżej bazylii.

  5. Podawać na głębokim talerzu, a całość posypać parmezanem lub innym ulubionym twardym serem.

Składniki
  • Mięso mielone z indyka lub kurczaka
  • Cebula
  • Czosnek
  • Koperek
  • Passata lub pomidory z puszki
  • Natka pietruszki
  • Oliwki
  • Bazylia
  • Parmezan
  • Makaron (najbardziej nadają się kolanka lub cavatappi)
Składniki