Pulpeciki z sosem grzybowym i koperkiem

Pulpeciki z sosem grzybowym i koperkiem
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Ten jesieni nie możemy nacieszyć się grzybami, dlatego też często goszczą na naszym stole.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 20 dag grzybów (tym razem użyłam kurek)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • świeży koperek
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • łyżka masła
  • olej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso przekładamy do miski. Wbijamy do niego 1 jajko, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy też 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku.

  2. Z mięsa formujemy małe kuleczki i przekładamy je na talerz.

  3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy mięsne kuleczki. Smażymy z każdej strony na złoto.

  4. Na drugiej patelni na łyżce masła podsmażamy na złoto grzyby.

  5. Gdy kuleczki będą już zezłocone, zalewamy je śmietanką i redukujemy na wolniejszym ogniu, aż powstanie sos.

  6. Gdy sos będzie już zredukowany, dodajemy do niego podsmażone wcześniej grzyby i drobno posiekany koperek.

  7. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  8. Podajemy z kaszą, ziemniakami lub chlebem.

  9. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 17 września 2016
Cudo <3
agnieszkacrow 17 września 2016
<3
Składniki
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 20 dag grzybów (tym razem użyłam kurek)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • świeży koperek
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • łyżka masła
  • olej
  • Sól
  • Pieprz
Składniki