Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: biurwa
Super danie dla małych i dużych :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Klopsiki: mięso z indyka mielimy, dodajemy jajko, kaszę manną, sól, pieprz, gałkę muszkatową, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki, które obtaczamy w mące ziemniaczanej. Tak przygotowane klopsiki wrzucamy do wrzącej wody, co jakiś czas delikatnie je mieszamy i czekamy aż wypłyną do góry, chwile ja gotujemy i odcedzamy.

  2. Sos: w rondelku roztapiamy masło z odrobiną oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i rumienimy na złoty kolor, dosypujemy mąkę i mieszamy by się nie przypaliło, powoli dolewamy wodę i dokładnie mieszamy tak by powstał sos. Dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, magii, oraz łyżkę śmietany, dokładnie mieszamy.

  3. Razem: Gdy sos jest gotowy zanurzamy w nim ugotowane klopsiki i wszystko razem jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, tak by smaki się przegryzły. Podajemy z ryżem i kwaśnym ogórkiem.

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 04 stycznia 2013
bardzo smakowite danie i świetnie wygląda ! :)
junisa3 01 lutego 2013
Robie podobnie z piersi kurczaka. Klopsikow nie gotuje. Wrzucam surowe na gotowy sos pomidorowy i ok. 10-12 min.... Czytaj całość »
Robie podobnie z piersi kurczaka. Klopsikow nie gotuje. Wrzucam surowe na gotowy sos pomidorowy i ok. 10-12 min. trzymam pod przykryciem na malej mocy palnika.
junisa3 01 lutego 2013
Robie podobnie z piersi kurczaka. Klopsikow nie gotuje. Wrzucam surowe na sos pomidorowy i dusze pod przykryciem ok.... Czytaj całość »
Robie podobnie z piersi kurczaka. Klopsikow nie gotuje. Wrzucam surowe na sos pomidorowy i dusze pod przykryciem ok. 15.min. na malej mocy palnika. Smaczne i niskokaloryczne. Polecam:)
Składniki
Składniki