Pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowym

Pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Dzisiaj zapraszam na lekkie i pożywne pulpeciki z indyka w sosie z brązowych pieczarek. Gotowane w bulionie pulpeciki są smaczne i soczyste, a sos cudownie dopełnia ich smak. Uwielbiam to połączenie, ponieważ przenosi mnie w najlepsze smaki dzieciństwa i kuchnię mojej Mamy oraz Babci. Pulpeciki świetnie komponują się z puree ziemniaczanym, ale także świeżym pieczywem i różnego rodzaju kaszami. Gorąco polecam! :)

Składniki

  • PULPETY:
  • 400 g piersi z indyka
  • 4 brązowe pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • tymianek
  • koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • mleko (do namoczenia bułki)
  • mąka (do obtoczenia pulpetów)
  • bulion (do gotowania)
  • SOS PIECZARKOWY:
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz
  • bulion
  • 1,5 łyżki masła
  • mały pęczek świeżego koperku

Przygotowanie

  1. Pierś z indyka mielimy, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oliwie, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, odparowujemy z nich wodę i delikatnie solimy. Cebulkę i pieczarki dodajemy do zmielonego mięsa wraz z namoczoną kajzerką i jajkiem, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy farsz. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, obtaczamy je delikatnie w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut.

  2. Następnie przygotowujemy sos. Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody oraz lekkiego zarumienienia. Do pozostałego z gotowania pulpetów bulionu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką (najpierw zahartowaną odrobiną bulionu), dodajemy świeży koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Do sosu dodajemy pulpety i gotowe!

    ** Gęstość sosu zależy od ilości użytego bulionu. Jeśli chcemy, aby był gęstszy, dodajmy go mniej.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 09 grudnia 2019
Super pulpeciki i mi też przypominają smaki sprzed lat :) Na obiad propozycją idealna, tym bardziej, że indyk... Czytaj całość »
Super pulpeciki i mi też przypominają smaki sprzed lat :) Na obiad propozycją idealna, tym bardziej, że indyk jest przepyszny, mniam, mniam :)
Docherro 09 grudnia 2019
Pyszne i delikatne w pysznym sosie:)
ElMar 13 grudnia 2019
smakowicie wyglądają te pulpeciki:0
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • PULPETY:
  • 400 g piersi z indyka
  • 4 brązowe pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • tymianek
  • koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • mleko (do namoczenia bułki)
  • mąka (do obtoczenia pulpetów)
  • bulion (do gotowania)
  • SOS PIECZARKOWY:
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz
  • bulion
  • 1,5 łyżki masła
  • mały pęczek świeżego koperku
Składniki