Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pulpeciki w sosie pomidorowym

Składniki

  • Mięso mielone drobiowe 500 g
  • Czosnek ząbek
  • Jajko
  • Cebula mała
  • Bułka tarta łyżka
  • Słodka papryka 1/2 łyżeczka
  • majeranek 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka do obtaczania pulpecików ok. 3 łyżki
  • Pomidory krojone w puszcze
  • Koperek garść Woda 1/4 szklanki

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy mięso mielone, czosnek, podsmażoną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość mieszamy do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kuleczki u mnie wychodzi ok. 20 sztuk. Każdą obtaczamy w mące.


    Tak przygotowane pulpeciki obsmażamy z każdej strony przez ok. 1 minutę. Zalewamy pomidorami i całość dusimy ok.10-15minut. Pod koniec jeśli pomidory będą zbyt gęste podlewamy wodą ok .1/4 szklanki. Całość posypujemy dużą ilością posiekanego koperku. Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 24 listopada 2020
Wspaniały przepis. Właśnie wczoraj robiłem..
Pozdrawiam serdecznie:-)
Nevermore 24 listopada 2020
Super żarełko, lubię takie :) Ale dlaczego 19-cie? Nie mam w domu jak podzielić na 5 ;) Miodzio :D
KulinarnaChwila 25 listopada 2020
Super:)
Składniki
  • Mięso mielone drobiowe 500 g
  • Czosnek ząbek
  • Jajko
  • Cebula mała
  • Bułka tarta łyżka
  • Słodka papryka 1/2 łyżeczka
  • majeranek 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka do obtaczania pulpecików ok. 3 łyżki
  • Pomidory krojone w puszcze
  • Koperek garść Woda 1/4 szklanki
Składniki