pulpeciki w sosie curry

pulpeciki w sosie curry
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
bardzo fajna alternatywa do zwykłych pulpetów w sosie pomidorowym, wystarczy dodać kilka przypraw i już mamy pyszne danie. Pulpety można podać z ryżem ale i np chlebkiem naan

Składniki

  • 400g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ok 4cm imbiru
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • puszka pomidorów
  • mleczko kokosowe (puszka)
  • 3 pomidory suszone
  • czerwona papryka w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki curry
  • 3 ząbki czosnku
  • nataka kolendry do posypania

Przygotowanie

  1. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, sól, pieprz, 1/3 posiekanej w kostkę cebuli; formujemy małe pulpeciki i lekko obsmażamy na patelni.

  2. Cebulę, czosnek i imbir kroimy w drobną kostkę, przekładamy na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym. Lekko podsmażamy następnie dodajemy pozostałe przyprawy.

  3. Po kilku chwilach dodajemy pomidory w puszce i mieszamy. Gotujemy około 5 minut; po tym czasie wlewamy mleczko kokosowe. Wkładamy delikatnie pulpety i gotujemy ok 15-20 minut na wolnym ogniu...

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 12 lipca 2018
Pyszne i aromatyczne, moje smaki :D
Jeszcze odrobina chili i będzie NIEBO ;)
Składniki
  • 400g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ok 4cm imbiru
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • puszka pomidorów
  • mleczko kokosowe (puszka)
  • 3 pomidory suszone
  • czerwona papryka w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki curry
  • 3 ząbki czosnku
  • nataka kolendry do posypania
Składniki