Pulpeciki w pikantnym sosie koperkowym

Pulpeciki w pikantnym sosie koperkowym
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Uwielbiam pulpeciki skąpane w śmietanowym sosie koperkowym. Tym razem postanowiłam połączyć dwa rodzaje mięsa i odmienić odrobinę klasyczny sos dodając mu pikanterii. Pulpeciki są delikatne, soczyste, a wyrazisty sos dodatkowo rozpieszcza kubki smakowe.

Składniki

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 250 g szynki wieprzowej
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • mleko (do namoczenia bułki)
  • 1 cebula biała
  • 1 pęczek koperku
  • 400 ml bulionu
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • 0,5 łyżeczki wasabi
  • szczypta chili
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją delikatnie na oleju rzepakowym, a następnie studzimy. Pierś z kurczaka i szynkę mielimy w maszynce, dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę i podsmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

    Z powstałego farszu formujemy kotleciki, obtaczamy je w mące i wkładamy do gotującego się bulionu na około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pulpeciki, a do bulionu dodajemy zahartowaną śmietanę wymieszaną z mąką i wasabi, a także posiekany koperek, chili, sól oraz pieprz. Wszystko zagotowujemy, a do powstałego sosu wkładamy pulpeciki i gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu.

  2. Pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam kaszę bulgur oraz surówkę z pora, marchewki i jabłka ;)

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (12)

Jagoda50 06 kwietnia 2016
Ja tez bardzo lubie sos koperkowy,doskonały do pulpetów czy kotletow mielonych ,pycha.
Konto usunięte 06 kwietnia 2016
Och! <3
luna76 06 kwietnia 2016
Sos koperkowy to i ja lubię :) I to nie tylko z pulpetami :) Świetna propozycja obiadowa :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 250 g szynki wieprzowej
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • mleko (do namoczenia bułki)
  • 1 cebula biała
  • 1 pęczek koperku
  • 400 ml bulionu
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • 0,5 łyżeczki wasabi
  • szczypta chili
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Składniki