Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pulpeciki w brokułach"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 220
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 517
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 220
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 517
Składniki
Do pulpetów w sosie brokułowym najlepiej pasuje gotowany ryż.
Filety rozmroź w pokojowej temperaturze, osącz dokładnie, odciśnij. Cebulę obierz, przekrój na pół. Zmiel w maszynce do mięsa razem z filetami z ryby.
Do powstałej masy wbij całe jajko, dodaj bułkę tartą. Wsyp sól oraz pieprz do smaku. Wyrób starannie masę, uformuj z niej niewielkie pulpety. Każdy pulpet obtocz delikatnie w mące.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Przesmaż pulpety na jasnozłoty kolor. W garnku zagotuj litr wody ze sporą szczyptą soli. Ostrożnie wkładaj przesmażone pulpety. Gotuj na średnim ogniu około 10 minut. Wyjmij łyżką cedzakową.
Do powstałego wywaru wrzuć oczyszczone różyczki brokułu. Gotuj do miękkości kolejne 10 minut. Pod koniec wlej śmietankę. Całość zdejmij z ognia, zmiksuj na gładki sos.
Sos brokułowy dopraw sokiem z połowy cytryny, solą oraz pieprzem. Włóż pulpety rybne. Podgrzej i podawaj.
Czas ok. 50 min; porcja – 320 kcal, cena 4 zł.
Śmietanka jest płynna i słodka. Może zawierać 9, 12, 18, 30 lub 36 proc. tłuszczu. Śmietana to zakwaszona śmietanka. Najczęściej ma 12 lub 18 proc. tłuszczu (czasem także 9 lub 22 proc.)i jest gęstsza od śmietanki.Źródło: Świat kobiety