Pulpeciki mięsne z pieczarkami i plastrami sera

Pulpeciki mięsne z pieczarkami i plastrami sera
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agatasur
Pyszne pulpety i ich smak łączący się z pieczarkami, sosem pomidorowym i ciągnącym serkiem ...

Składniki

  • proporcje nie są zbyt dokładne, gdyż to danie robiłam raczej "na oko"
  • mięso mielona (ja miałam indycze), paczka 400 g
  • pieczarki, 10 dużych sztuk
  • cebula, 2 duże
  • jajko, 1 szt.
  • mąka ziemniaczana, 1-2 łyżki
  • kostka rosołowa, 1 szt.
  • przecier pomidorowy, pół małego słoiczka
  • śmietana 18%, do zabielenia
  • mąka przenna, do zagęszczenia
  • ser zółty w plasterkach albo starty, do przykrycia/posypania
  • sól, pieprz, do smaku
  • listki bazyli będą ładną dekoracją
  • czosnek, według uznania

Przygotowanie

  1. Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

  2. Pieczarki czyścimy, kroimy w paski. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy razem i przyprawiamy solą i pieprzem. Potem czekamy aż ostygną.

  3. Pieczarki z cebulą dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i mieszamy wszystko razem.

  4. Formujemy pulpeciki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kostkę rosołową rozpuszczamy w garnku z wodą, mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy, zagęszczamy i zabielamy śmietaną z mąką. Powstałym sosem pulpeciki. Kładziemy plasterki sera albo posypujemy startym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200`C i pieczemy ok 45 minut. Smacznego!

  5. Gdy już pulpeciki były gotowe do wstawienia do piekarnika, dołożyłam do nich parę całych ząbków czosnku - uwielbiam taki uduszony, czy pieczony lub ugotowany czosnek w całości.

Komentarze do przepisu (5)

wiola1100 02 lutego 2010
mniam mniam musi być pychotka aż mi się zachciał o jeść
Mole3 02 lutego 2010
Świetny pomysł! Mój Synek będzie zachwycony. :) Pozdrawiam.
beataw34 11 maja 2010
co tu duzo mowic,jedzonko pychotka:) pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • proporcje nie są zbyt dokładne, gdyż to danie robiłam raczej "na oko"
  • mięso mielona (ja miałam indycze), paczka 400 g
  • pieczarki, 10 dużych sztuk
  • cebula, 2 duże
  • jajko, 1 szt.
  • mąka ziemniaczana, 1-2 łyżki
  • kostka rosołowa, 1 szt.
  • przecier pomidorowy, pół małego słoiczka
  • śmietana 18%, do zabielenia
  • mąka przenna, do zagęszczenia
  • ser zółty w plasterkach albo starty, do przykrycia/posypania
  • sól, pieprz, do smaku
  • listki bazyli będą ładną dekoracją
  • czosnek, według uznania
Składniki