Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowo - paprykowym

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowo - paprykowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Uwielbiam delikatne i mięciutkie pulpeciki skąpane w smakowitych sosach, które można podać na rozmaite sposoby: z ryżem, makaronem, ulubioną kaszą, puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem. Dzisiaj zapraszam na pulpeciki z indyka w pikantnym sosie pomidorowo - paprykowym. Całość jest bardzo pożywna i sycąca. Smacznie polecam :)

Składniki

  • PULPETY
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula biała
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  • mąka (do obtoczenia)
  • sól i pieprz
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 500 g gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 cebula biała
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka Jalapeno
  • 1 ząbek czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy podsmażoną na oliwie z oliwek cebulkę, bułkę tartą, jako, oregano, czosnek granulowany i wszystko dokładnie mieszamy. Masę mięsną doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i formujemy z niej małe pulpeciki, które obtaczamy delikatnie w mące. Pulpeciki wrzucamy do gorącego bulionu drobiowego i gotujemy je przez około 20 minut.

    * Ważne, aby dobrze i ściśle uformować pulpety, tak aby nie popękały, ani nie rozpadły się podczas gotowania. Warto podrzucać w dłoniach każda porcję masy mięsnej.

  2. Na oliwie z oliwek szklimy cebulkę, a następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę oraz pozbawione pestek papryki (czerwoną i Jalapeno). Na koniec smażenia dodajemy pokrojony drobno ząbek czosnku.

  3. Pulpeciki wyciągamy z bulionu, odlewamy 500 ml i mieszamy go z przecierem pomidorowym, dodajemy syrop z agawy, sos sojowy, podsmażone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, ostrą oraz słodką paprykę mieloną i zagotowujemy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wkładamy do niego pulpeciki i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut.

  4. Jeśli lubimy bardzo gęste sosy, możemy zagęścić go mąką ziemniaczaną.

    Gotowe pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami - makaronem, kaszą, ryżem, ziemniakami lub świeżym pieczywem.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (16)

GREGORHSPEED 28 lutego 2017
MMM <3 U nas też mielone <3 pycha <3
Facet_w_kuchni 01 marca 2017
Tego typu danie nie należało do moich ulubionych (sam nie robiłem). Myślę, że ze względu na sosy (mielone... Czytaj całość »
Tego typu danie nie należało do moich ulubionych (sam nie robiłem). Myślę, że ze względu na sosy (mielone wszak lubię).
Twój zachęca do wypróbowania więc chyba się skuszę i sam zrobię w Twojej wersji :)
Pozdrawiam.
Ewaaa 01 marca 2017
Cudowne kuleczki ! Zapisuję i będą się robić, pozdrawiam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • PULPETY
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula biała
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  • mąka (do obtoczenia)
  • sól i pieprz
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 500 g gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 cebula biała
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka Jalapeno
  • 1 ząbek czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
Składniki