Pstrąg z salsą śliwkową

Pstrąg z salsą śliwkową
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Pstrąg tęczowy z purée ziemniaczanym oraz salsą z węgierek.

Składniki

  • 4 - filety z pstrąga tęczowego
  • olej ryżowy lub z pestek winogron
  • masło do bastowania
  • 4 - ziemniaki
  • 2 - żółtka
  • 1 łyżka - kefiru
  • 1 łyżka - masła
  • 6 - śliwek węgierek
  • ¼ - czerwonej papryki
  • ½ - papryczki chili
  • 1 - limonka
  • 1 łyżka - miodu gryczanego
  • mięta
  • tymianek
  • sól
  • pieprz biały

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Dodać żółtka i kefir. Przyprawić białym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Kto chce, może dodać trochę masła.

  2. Śliwki przekroić na pół, wypestkować i podzielić na mniejsze kawałki. Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekaną papryczkę chili. Wycisnąć sok z limonki, połączyć z miodem i przelać na śliwki z papryką. Dodać posiekane, świeże zioła – miętę i tymianek. Wymieszać.

  3. Pstrąga przyprawić solą od strony mięsa. Usmażyć na oleju o neutralnym smaku – tylko od strony skóry. Następnie przewrócić i smażyć jeszcze przez chwilę, bastując jednocześnie roztopionym masłem – na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić trochę masła, gdy zacznie się pienić, wziąć łyżkę i gorącym tłuszczem polać rybę. Dzięki temu zabiegowi pstrąg nabierze maślanego aromatu, a skórka stanie się jeszcze bardziej chrupiąca. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru oleju i masła. Rybę najlepiej kupić w całości i samemu wyciąć z niej zgrabne filety. Należy przy tym pamiętać, by przed smażeniem wyjąć wystające ości – idealnie nadaje się do tego pęseta.

  4. Na środek talerza nałożyć trochę purée. Na ziemniakach ułożyć kawałek usmażonej ryby. Udekorować salsą.

Komentarze do przepisu (1)

Wierzbik 11 grudnia 2020
Przepis ciekawy, ale sezonowy- na pewno nie na Święta Bożego Narodzenia - bo o tej porze węgierek raczej nie ma-... Czytaj całość »
Przepis ciekawy, ale sezonowy- na pewno nie na Święta Bożego Narodzenia - bo o tej porze węgierek raczej nie ma- a śliwki dostępne o tej porze są bardziej dekoracyjne niż smakowe. Można spróbować z delikatnej zalewy octowej- ale nie wiem czy to za bardzo nie wypaczy smaku potrawy.
Acha- są specjalne pęsety do wydobywania ości z fileta ryby- nie drogie a bardzo przydatne. Warto się zaopatrzyć. Wesołych Świąt
Składniki
  • 4 - filety z pstrąga tęczowego
  • olej ryżowy lub z pestek winogron
  • masło do bastowania
  • 4 - ziemniaki
  • 2 - żółtka
  • 1 łyżka - kefiru
  • 1 łyżka - masła
  • 6 - śliwek węgierek
  • ¼ - czerwonej papryki
  • ½ - papryczki chili
  • 1 - limonka
  • 1 łyżka - miodu gryczanego
  • mięta
  • tymianek
  • sól
  • pieprz biały
Składniki