Wypatroszone pstrągi płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami, w środku również warto przetrzeć.
Na wierzchnim boku pstrąga robimy kilka nacięć do których powrócimy za chwilę.
Środek naszej rybki solimy (ja używam soli himalajskiej) i pieprzymy następnie wkładamy 2 połówki plasterka cytryny 1 zgiętą w pół gałązkę natki pietruszki oraz 2 wielkości połowy łyżeczki kawałki masła.
W nacięcia które zrobiliśmy wcześniej również wkładamy po kawałeczku masła
(najlepiej zimnego łatwiej wtedy wykonać tą czynność ).
Soli i pieprzu używamy również na zewnątrz ryby szczególnie w miejscach nacięć.
Przygotowane pstrągi układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy na koniec sokiem z cytryny
Pieczemy w 190 oC przez ok 35 minut.
Podczas zapiekania pstrągów możemy również upiec sobie ziemniaczki które świetnie pasują do pieczonego pstrąga.
Komentarze do przepisu (2)
Kurde, człowiek z treningu wraca i takie pyszności widzi...
Super danie i potwierdzam, że z masłem... Czytaj całość »
Super danie i potwierdzam, że z masłem czosnkowym jest idealny :D