Pstrąg z masełkiem ziołowym

Przepis dnia 2009-09-04
Pstrąg z masełkiem ziołowym
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: amidalla
Pachnie nieziemsko i smakuje jeszcze lepiej:)

Składniki

  • 2 pstrągi
  • 3 ząbki czosnku
  • zielona pietrucha
  • koperek
  • suszony szczypiorek
  • pół kostki masła
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pstrągi obieramy, ucinamy głowy, oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Wkładamy do miski, solimy, pieprzymy i obkładamy pokrojoną w talarki cebulą. Odstawiamy na całą noc lub na 2h (zależy ile mamy czasu na zrobienie potrawy).

  2. Rozgrzewamy piekarnik. W tym czasie na blaszce kładziemy dosyć spory kawałek folii aluminiowej (tak, żeby wystarczyło na owinięcie ryby). Folię smarujemy lekko oliwą, kładziemy na to pstrąga (bez cebuli!!!). Do środka każdego pstrąga wkładamy farsz, którego sposób przyrządzenia poniżej:

  3. FARSZ: masło, zielenina, czosnek i sól - wszystko mieszamy. Oto nasz farsz:) Farszem wypełniamy obie rybki. Tak przygotowaną rybę owijamy folią i wkładamy do piekarnika na 20-30 minut w 180 stopniach.

  4. Gdy pstrąg jest już podpieczony, odsłaniamy folię i dopiekamy go, by skórka była chrupiąca.

Komentarze do przepisu (5)

madziak 03 września 2009
Robie bardzo podobnie pstrąga, polecam gotowego skropić swieżym sokiem z cytryny - pyszności.
Jagoda50 04 września 2009
Ryby w kazdej postaci są smaczne.
polkangaroo 07 września 2009
Mniammm........
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 pstrągi
  • 3 ząbki czosnku
  • zielona pietrucha
  • koperek
  • suszony szczypiorek
  • pół kostki masła
  • oliwa
  • sól, pieprz
Składniki