Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ximona
Bardzo elegancko prezentuje się na świątecznym stole .

Składniki

  • Pstrąg świeży, 2 sztuki
  • żelatyna, 50 gram
  • woda, 2 litry
  • marchewki, 3 sztuki
  • pietruszka, 1 sztuka
  • seler, maly kawalek
  • cebula, 1 sztuka
  • listek laurowy, 1 sztuka
  • pieprz ziarnisty, 8 ziarenek
  • ziele angielskie, 5 ziarenek
  • ocet, 1 łyżka
  • kostka rybna knorr, 1 sztuka
  • sól ,pieprz, do smaku
  • czosnek, 2 ząbki
  • Natka pietruszki
  • jajka, 2 sztuki
  • groszek konserwowy, 1/2 szklanki

Przygotowanie

  1. Do szerokiego rondla włożyć ryby poporcjowane lub w calości ,dodać warzywa ,przyprawy ,zalać wodą i gotować na malym ogniu około 20 minut .Rybę delikatnie wyjąć ,a warzywa jeszcze chwilę pogotować do miękkości .Żelatynę namoczyć w malej ilości letniej przegotowanej wodzie i zostawić do napęcznienia .Wywar z warzyw dokladnie przecedzić ,dodać rozpuszczoną żelatynę ,1 lyżkę octu ,przyprawić do smaku .zagotować ,na konieć posypać bardzo drobno posiekaną natką pietruszki .Ryby wyłożyć na salaterkę ,udekorować jajkiem ,groszkiem i cytryną i pomalu zalewać zimnym wywarem .

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 28 listopada 2011
Arcydzieło - a rybka to moje klimaty - pozdrawiam
paskudna2206 21 marca 2012
dziękuję za ten przepis:)
Wielkanoc będzie z pstrągiem:)))
Składniki
  • Pstrąg świeży, 2 sztuki
  • żelatyna, 50 gram
  • woda, 2 litry
  • marchewki, 3 sztuki
  • pietruszka, 1 sztuka
  • seler, maly kawalek
  • cebula, 1 sztuka
  • listek laurowy, 1 sztuka
  • pieprz ziarnisty, 8 ziarenek
  • ziele angielskie, 5 ziarenek
  • ocet, 1 łyżka
  • kostka rybna knorr, 1 sztuka
  • sól ,pieprz, do smaku
  • czosnek, 2 ząbki
  • Natka pietruszki
  • jajka, 2 sztuki
  • groszek konserwowy, 1/2 szklanki
Składniki