Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pstrąg pod warzywną pierzynką"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 103
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 128
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 103
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 128
Składniki
Pstrągi umyj, osusz. Oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Pomidor sparz, obierz, pokrój w kostkę. Paprykę oczyść, pokrój w kostkę. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj. Por oczyść, pokrój w półplasterki. Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj, osusz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Oliwę rozgrzej na patelni, obsmaż pstrągi z obydwu stron. Przełóż do formy żaroodpornej. Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pozostałe warzywa i przekrojone na pół oliwki.
Zalej bulionem warzywnym, duś 10 min. Dodaj przecier pomidorowy, duś 5 min. Warzywa ułóż na pstrągach. Posyp bułką tartą i natką, ułóż wiórki masła. Piecz 10 min w 220°C.
<strong>Przepis przysłała Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie