Pstrąg pieczony w folii - dieta Dukana, faza I

Pstrąg pieczony w folii - dieta Dukana, faza I
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Pstrąg jest bardzo smaczny i nie tylko na diecie ;)

Składniki

  • 2 świeże, całe pstrągi (polecam z Biedronki, te pakowane po 2 - jeszcze się na nich nie zawiodłam)
  • sól
  • cytryna pokrojona w plasterki
  • 2 pęczki koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Na przyprawę do ryb:
  • sól (ale dosłownie szczypta)
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka gorczycy (rozbijamy w moździerzu)
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki imbiru

Przygotowanie

  1. Pstrągi starannie myjemy pod bieżącą wodą, aż pozbędziemy się całego śluzu, którym są pokryte.
    Po bokach robimy im ukośne nacięcia ostrym nożem.
    Porządnie je solimy (bez soli nie będzie takie dobre, a sól jest bardzo potrzebna organizmowi) i zostawiamy na noc.

  2. Do miseczki wsypujemy sól, czosnek, roztartą w moździerzu gorczycę, tymianek i imbir. Mieszamy starannie ze sobą.

  3. Rybę płuczemy z soli pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli obawiamy się, że daliśmy za dużo soli, możemy zostawić je na kilkanaście minut w zlewie wypełnionym zimną wodą.
    Osuszone ryby polewamy po wierzchu i w środku (w tym rozcięciu na brzuchu) sokiem z cytryny. Pamiętamy też o nacięciach skóry.
    Starannie posypujemy je z obu stron przyprawą z miseczki, nie zapominamy o posypaniu też w środku i w nacięciach skóry. Do środka (czyli do brzuszka) upychamy po pęczku koperku, a w nacięcia skóry wkładamy po kawałeczku cytryny.

  4. Dla pewności rybkę można przewiązać ''w talii'' sznureczkiem, wtedy na pewno nie wypadnie koperek, a danie będzie miało fajną dekorację.

  5. Każdą rybkę układamy na folii aluminiowej i robimy sakiewki, zamykając folię na górze.
    Rybie mumie układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 20 minutach otwieramy foliowe sarkofagi i pieczemy, aż się zrumieni.
    Podajemy z cytrynką, a kto nie ''dietuje'', niech je z frytkami :)









    Smacznego!!!!

Komentarze do przepisu (6)

KORAL 14 lutego 2019
Świetny.
Nevermore 14 lutego 2019
O tak, że jest smaczny, to ja bardzo dobrze wiem :D Nie stosuję diety, bo nie ma co zrzucić ;), ale tak... Czytaj całość »
O tak, że jest smaczny, to ja bardzo dobrze wiem :D Nie stosuję diety, bo nie ma co zrzucić ;), ale tak przygotowaną rybką nie pogardzę, mniam :)
pelen_brzuszek 27 lutego 2019
najlepszy :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 świeże, całe pstrągi (polecam z Biedronki, te pakowane po 2 - jeszcze się na nich nie zawiodłam)
  • sól
  • cytryna pokrojona w plasterki
  • 2 pęczki koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Na przyprawę do ryb:
  • sól (ale dosłownie szczypta)
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka gorczycy (rozbijamy w moździerzu)
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki imbiru
Składniki