Pstrąg pieczony w folii

Pstrąg pieczony w folii
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Dzisiaj wybrałam na obiad pstrąga. Jest jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych.

Składniki

  • 1 pstrag
  • 100 g masła
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Wyproszonego pstrąga dokładnie myjemy, delikatnie przyprawiamy solą, nadziewamy dużą ilością zielonej pietruszki. Na wierzchu układamy plastry cytryny. Tak przyrządzonego pstrąga odkładamy na godzinę do lodówki.

  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pstrąga układamy na blasze wyłożonej folia aluminiową, układamy na wierzch plastry masła, przykrywamy pstrąga i pieczemy 20 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć folię w celu zrumienienia skórki.
    Ja podałam jako dodatek pieczone młode ziemniaczki z cukiniowym leczo.

Składniki
  • 1 pstrag
  • 100 g masła
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
Składniki