Pstrąg pieczony w foli

Pstrąg pieczony w foli
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Katrinaa
Pstrąg z piekarnika pieczony w foli, podany z domowymi frytkami i surówką z kapusty kiszonej

Składniki

  • 2 świeże pstrągi
  • Pół cytryny
  • Ok 20g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • Garść natki pietruszki
  • Sól, pieprz, pieprz ziołowy, suszony rozmaryn

Przygotowanie

  1. Masło wymieszać ze startym czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
    Pstrągi umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć z każdej strony (również w środku) solą, pieprzem ziołowym i rozmarynem.
    Pstrąga położyć na kawałku foli (takim, aby można było go całego zawinąć) w środku posmarować go masłem czosnkowym z pietruszką i włożyć 2 plasterki cytryny.
    Na wierzchu posmarować resztą masła czosnkowego, ułożyć plasterki cytryny i zawinąć w foli. Z drugim pstrągiem postąpić tak samo.
    Piec w temperaturze 200st ok 30min, po tym czasie folię odwinąć i piec jeszcze przez ok 10 min.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

ewka16 06 grudnia 2019
pysznośći
Składniki
  • 2 świeże pstrągi
  • Pół cytryny
  • Ok 20g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • Garść natki pietruszki
  • Sól, pieprz, pieprz ziołowy, suszony rozmaryn
Składniki