Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Na piątkowy obiad

Składniki

  • 2 świeże pstrągi (wypatroszone i oczyszczone)
  • 2 cytryny
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 garście świeżego tymianku
  • świeżo zmielona sól morska
  • świeżo zmielona sól morska
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Ryby umyłem i osuszyłem ręcznikiem papierowym. Cytryny pokroiłem w plasterki. Włożyłem je do środka ryb wraz z gałązkami tymianku oraz rozgniecionymi ząbkami czosnku (zostawiamy go w łupinkach). Ryby nasmarowałem oliwą, posypałem solą i pieprzem, ułożyłem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłem w nagrzanym piekarniku do 220°C przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągnąłem z ryb nadzienie. Tymianek wraz z wyciśniętym z łupinek czosnkiem posiekałem i wyłożyłem na ryby. Podawałem z plasterkami pieczonych ziemniaków.

Komentarze do przepisu (2)

konhambos 21 października
Pstrag to jedna z moich ulubionych ryb. Do smazenia dodaje zawsze domowa sól cytrynowa, czasami z rozmarynem, daje... Czytaj całość »
Pstrag to jedna z moich ulubionych ryb. Do smazenia dodaje zawsze domowa sól cytrynowa, czasami z rozmarynem, daje swietny efekt.
Obserwator 22 października
Jadam rzadko. Częściej dorsza. Karpia lubię bardzo
Składniki
  • 2 świeże pstrągi (wypatroszone i oczyszczone)
  • 2 cytryny
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 garście świeżego tymianku
  • świeżo zmielona sól morska
  • świeżo zmielona sól morska
  • oliwa
Składniki