Pstrąg faszerowany kapustą z grzybami

Pstrąg faszerowany kapustą z grzybami
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ewaeu
Kapusta z grzybami, to królowa naszych stołów. Zapewniam, że pstrąg faszerowany kapustą z grzybami każdemu posmakuje. Może być daniem świątecznym.

Składniki

  • pstrąg tęczowy ok. 400 g
  • 5 łyżek kapusty z grzybami leśnymi
  • olej rzepakowy do posmarowania ryby
  • sól do smaku
  • ***
  • Kapusta z grzybami:
  • duża cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 500 g kapusty kiszonej
  • szklanka suszonych podgrzybków
  • listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej ugotować kapustę.
    W rondelku zalać wrzątkiem grzyby. Gotować ok. 10 min. Wystudzić i grzyby pokroić w małe kawałki.
    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać kapustę kwaszoną ( jeśli jest taka potrzeba, to wcześniej pokroić ), listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec, grzyby i wodę w której gotowały się grzyby. Dolać jeszcze wody tak, żeby kapusta była przykryta.
    Gotować do miękkości. Dodać pieprz ziołowy, czarny mielony i sól do smaku.

    Pstrąga oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko posmarować olejem z wierzchu i w środku.
    Nałożyć do środka kapustę z grzybami. Umieścić rybę na kawałku folii aluminiowej. Folię zawinąć tak, żeby łączenie było u góry.
    Pakiecik umieścić w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.
    Rybę podać ciepłą.
    Smacznego.

Składniki
  • pstrąg tęczowy ok. 400 g
  • 5 łyżek kapusty z grzybami leśnymi
  • olej rzepakowy do posmarowania ryby
  • sól do smaku
  • ***
  • Kapusta z grzybami:
  • duża cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 500 g kapusty kiszonej
  • szklanka suszonych podgrzybków
  • listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • sól do smaku
Składniki