Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przystawka z cukinii"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 33
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 200
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 33
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 200
Składniki
czas ok. 40 min; porcja – 270 kcal, cena 2,80 zł
Cukinie umyj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Odetnij zgrubiałe końce. Resztę pokrój w grubsze plasterki. Jeśli cukinie są cienkie, krój je ukośnie.
Strąki kolorowych papryk opłucz, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Pomidory opłucz, osusz, pozbaw nasion, poszatkuj. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć oraz obrać ze skórki.
Cebulę obierz, poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. Pomidory wymieszaj z papryką, cebulą i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Plastry cukinii rozłóż na blasze. Na każdym umieść część wymieszanych warzyw. Skrop olejem i posyp startą mozzarellą. Piecz 10-15 minut w temp. 180 st. Przed podaniem posyp obficie listkami bazylii.Źródło: Świat kobiety