Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler - oto prawdziwy ideał

Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler - oto prawdziwy ideał
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: smaker
Idealne placki ziemniaczane powinny być złociste, chrupiące i puszyste w środku. Jak osiągnąć taki efekt? To prostsze niż mogłoby się wydawać.

Składniki

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 2 cebule białe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 12% (opcjonalnie)
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą. Odciśnij na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przełóż do miski. Wodę wylej, ale zostaw skrobię, która została na dnie. 

  2. Do miski z ziemniakami dodaj jajko, mąkę i przeciśnięty przez praskę czosnek (jeśli za nim nie przepadasz, to nie dodawaj go wcale) oraz skrobię z wody po ziemniakach (wymieszaj ją wcześniej z łyżką śmietany, która zapobiegnie ciemnieniu masy. Dopraw solą i pieprzem.

  3. Rozgrzej olej na patelni i nakładaj masę formując placki (grubość i wielkość zależy od twoich preferencji). Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. 

Komentarze do przepisu (1)

gosiamamba 06 października 2021
Witam w " przygotowaniu " brak cebuli, wiem że należy ją zetrzeć tak jak ziemniaki, ale ktoś może o... Czytaj całość »
Witam w " przygotowaniu " brak cebuli, wiem że należy ją zetrzeć tak jak ziemniaki, ale ktoś może o tym nie wiedzieć - dziękuję i pozdrawiam
Składniki
  • 1 kilogram ziemniaków
  • 2 cebule białe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 12% (opcjonalnie)
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
Składniki