Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przepis na kurczaka w pomidorach"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2135
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 975
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 214
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2135
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 975
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 214
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Składniki
• na 4 porcje •: 1 godz. i 50 min •Porcja: 410 kcal •Cena porcji: ok. 4 zł
Kurczaka opłucz, osusz. Tuszkę pokrój na 4 porcje. Skrop sokiem z cytryny. Posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Odłóż je na około godziny w chłodne miejsce. W tym czasie cebule obierz, grubo posiekaj. Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej z dodatkiem masła.
Na gorący tłuszcz wrzuć cebule oraz czosnek. Usmaż je na szklisto. Potem dołóż zamarynowane porcje kurczaka. Mięso obsmaż na rumiano. W razie potrzeby podlej odrobiną wody. Przykryj i duś około 40 minut na małym ogniu. Pomidory umyj, potnij na połówki.
Dodaj do mięsa około 5 minut przed końcem duszenia. Całość jeszcze raz przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Danie udekoruj natką.Źródło: Naj