Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przepis na kieszonkę z boczku, z sałatką z kapusty"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 33
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 70
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 33
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 70
Składniki
Do przygotowania tego dania wybierz mięso z grubszą warstwą tłuszczyku. Podczas pieczenia ładnie się on wytopi, dzięki czemu boczek będzie wyjątkowo soczysty i aromatyczny.
Kapustę oczyść, opłucz, wytnij głąb, a liście drobno poszatkuj. Skrop je octem, posyp solą, pieprzem i cukrem. Dobrze wymieszaj. Ugniataj kilka minut, aż kapusta puści sok. Potem odstaw ją na 45 minut.
Rogale pokrój w grubą kostkę. Natkę opłucz, osusz, posiekaj. Mleko zagotuj, przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zalej tym kawałeczki rogali. Dołóż natkę. Wbij jajko. Dobrze wymieszaj nadzienie, ew. jeszcze raz przypraw je.
Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Skórę ponacinaj w romby. Boczek natnij tak, aby powstała głęboka kieszeń. Napełnij ją przygotowanym nadzieniem.
Otwór zepnij wykałaczkami albo zszyj mocną nitką. Pieczeń ułóż na blasze posmarowanej olejem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 1 godzinę i 45 minut. Podczas pieczenia boczek polewaj od czasu do czasu wrzątkiem (a jeszcze lepiej lekkim bulionem warzywnym albo jasnym piwem).
Około 8 minut przed końcem pieczenia piekarnik ustaw na funkcję grillowanie, by wierzch się zrumienił i był chrupiący.
Gruszkę umyj, wytrzyj do sucha, rozetnij, usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w cienkie plasterki (ew. skrop sokiem cytrynowym, aby nie ściemniał). Dołóż do kapusty. Wymieszaj.
Sałatkę podawaj jako dodatek do pieczeni.
ok. 2 godziny i 30 minut, 1 porcja ok. 820 kcal.Źródło: Tina