Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 92
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 18
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 92
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 18
Składniki
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu /lub wykorzystujemy pozostały po obiedzie/. Kiełbasę przekrawamy wzdłuż na pół , oprószamy mielonymi paprykami i układamy na nagrzanej dużej patelni. Na małym ogniu smażymy do czasu aż się zrumieni, przewracamy na drugą stronę i zsuwamy na bok patelni. Na pustej części patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę. Oprószamy lekko solą i smażymy na małym ogniu do czasu aż cebula stanie się szklista. Następnie dodajemy obrane i pokrojone pomidory z dodatkiem szczypty cukru. Dusimy na małym do czasu aż sok odparuje a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gdy sos będzie już gęsty zsuwamy go na bok do kiełbasy i na wolną część patelni wbijamy jajko, oprószamy solą i pieprzem i smażymy według uznania- u mnie było usmażone tak by żółtko było płynne. Na talerzu układamy porcję ugotowanego makaronu. Na niego wykładamy sos pomidorowy a na niego kiełbasę i jajko. Podajemy na gorąco od razu po przygotowaniu.