Przecier ogórkowy

Przecier ogórkowy
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: POMPOLINA
Robię go zawsze gdy na krzakach zostana tyllko duze przerośniete ogóreczki. Nie ma porównania z przecierem ze sklepu:)

Składniki

Przygotowanie

  1. ogórki dobrze opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej (ja ogórków nie obieram ze skórki)

  2. starte ogórki zasypać sola (nie podaje proporcji gdyż robie zawsze na oko do smaku) i pozostawić na 1 godzine żeby puściły sok

  3. do kazdego słoiczka wkładam ząbek czosnku, kawałek korzenia chrzanu, poł łyżeczki gorczycy i kwiat kopru.

  4. przetarte ogórki wraz z sokie wkladam do słoików i dobrze zakrecam.

  5. przecier ukisi sie sam po kilku dniach. U mnie takie słoiki przetrzymuja całą zimę.

  6. SMACZNEGO:)

Składniki
Składniki