Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pruskie klopsy mięsno-rybne"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 59
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 59
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Składniki
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Cebule obrać, jedną posiekać. Sardele osączyć z zalewy, drobno pokroić. Bułkę odcisnąć, wymieszać z mięsem. Dodać posiekaną cebulę, sardele i jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić. Z masy uformować klopsy. W garnku zagotować lekko posoloną wodę. Wrzucić liść laurowy i przekrojoną drugą cebulę. Ostrożnie włożyć klopsy, gotować 10 minut.
Przygotować sos do klopsów: masło stopić, oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z 2 szklankami wywaru z gotowania klopsów. Dolać 15 dag śmietany i, mieszając, zagotować. Dodać odsączone kapary. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną soku z cytryny. Pozostałą śmietanę wymieszać z żółtkami. Ostrożnie wlać do sosu. Mocno go podgrzać (nie dopuścić do zagotowania, bo żółtka się zetną!). Klopsy włożyć do sosu. Gotowe danie udekorować cząstkami cytryny i natką.Źródło: Życie na gorąco