Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak pieczony na foremce od babki z kominem, wiem niektórzy powiedzą że od tego jest rożen w piekarniku, ale to jest mój sprawdzony stary sposób jak upiec szybko całego kurczaka , a tym sposobem kurczak ładnie rumieni się z każdej strony i jest również przypieczony w środku. Czasem stare sposoby są najlepsze i nie zawodne. Do tego pieczonego kurczaka prawie zawsze robię pieczone ziemniaczki z rozmarynem, co tu dużo mówić po prostu trzeba tego spróbować.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1307
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 60
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1307
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 60
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Składniki
Paprykę, czosnek w proszku oraz przyprawę do kurczaka wsypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną przyprawą nacieramy całego kurczaka z wierzchu jak i w środku.
Przyprawione kurcze umieszczamy na formie do pieczenia babki z kominem tak jak na zdjęciach poniżej. Kurczaka z foremką umieszczamy na aluminiowej blaszce. Do babkowej foremki wlewamy 1 szklankę wody. Blaszkę z kurczakiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C i pieczemy go prze około 1 godzinę i 15 minut.
Ziemniaki dokładnie płuczemy i kroimy je na ćwiartki. Do ziemniaków dodajemy rozmaryn, olej i sól. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przyprawione ziemniaki układamy na aluminiowej blaszce po 15 minutach pieczenia kurczaka i pieczemy je razem z kurczakiem przez 1 godzinę.
W czasie pieczenia podlewamy kurczaka wodą z foremki. Po upieczeniu kurczak powinien nabrać pięknej brązowo-złotej barwy, a ziemniaczki powinny nam lekko zbrązowieć. Smacznego !!!
;-D