1. Gotujemy ryż przez 16 minut. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na oliwie na złoto. Gdy się już podsmażą, to kroimy cebulę w ćwierć-talarki, dorzucamy do kiełbasy i smażymy razem.
2. Obieramy pieczarki, myjemy, kroimy w plasterki i dorzucamy do smażącej się kiełbasy z cebulą. Odrobinę solimy, pieprzu i sporo oregano. Mieszamy i smażymy dalej kilka minut.
3. Ugotowany ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
4. Dodajemy usmażoną kiełbasę z cebulą i pieczarkami, dorzucamy odsączoną kukurydzę, mieszamy.
5. Teraz czas na ketchup. Potrzebujemy kilka łyżek i mieszamy dokładnie. Próbujemy, może okazać się, że trzeba doprawić solą i pieprzem.
6. Na wierzch ścieramy kawałek żółtego sera (na tarce o grubych oczkach). Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
7. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut pod przykryciem z grzaniem góra-dół. Następnie dopiekamy jeszcze 10 minut bez przykrycia z termoobiegiem. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego :-)
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej