Prosta pizza rodzinna

Prosta pizza rodzinna
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Prosta pizza rodzina jaka kiedyś była robiona na sobotnie obiady przez moją mamę. Najważniejszy jest przepis na ciasto, a składniki są zależne od Waszych upodobań. W podanym przepisie podaje dodatki, ktore ja wybieram najczęściej, ale pamiętajcie, iż to Wy finalnie zdecydujecie co się na niej znajdzie :) Mam nadzieję, że jeśli wypróbujecie mój przepis sami stwierdzicie, iż domowa pizza jest o niebo lepsza od tej na telefon ;) a jej wykonanie wcale nie zajmuje tyle czasu ile mogłoby się wydawać. Jej przewaga nad kupnymi jet taka, że znajdziecie na niej to co sami na niej położycie. Smacznego!

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (najlepsza typ 450 - tortowa)
  • oliwa lub olej (5 łyżek stołowych)
  • 250 g passatty pomidorowej (może być z przyprawami)
  • 1 paczka suszonych drożdży
  • 2 papryki (czerwona i zielona - dla kolorytu)
  • 4-5 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 30 dag żółtego sera
  • 2 opakowania mozzarelli
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • ok. 300 ml ciepłej (ale nie gorącej wody)
  • garść przypraw: oregano i bazylia
  • szczypta ostrej papryki
  • kiełbasa lub salami (około 30 dag)
  • kasza manna do podsypania

Przygotowanie

  1. Przesiać 500 gram mąki do uprzednio przygotowanej miski a następnie dodać do niej paczkę suszonych drożdży, łyżeczkę cukru oraz soli.
    zamieszać łyżką tak by wszystkie suche składniki dobrze się wymieszały.
    Następnie dodajemy 5 łyżek oliwy (oleju) i dodajemy połowę ciepłej wody.
    Zaczynamy wyrabiać ciasto. Jeśli jest za suche to dolewamy jeszcze wody. Jeśli za bardzo klei się do rąk a w misce nie ma już suchej mąki to dodajemy jej jeszcze trochę (uwaga by nie przesadzić).
    Ciasto wyrabiamy dopóki w misce nie będzie już sypkiej mąki a ciasto przestanie się kleić do rąk. Jak już będzie elastyczne to wyrabiamy je jeszcze ok 15-stu minut. Od czasu do czasu możemy nim porzucać o blat/stolnicę ;).
    Gdy ciasto się klei podsypujemy kaszą manną zamiast mąką będzie wtedy bardziej chrupiące po upieczeniu.
    (takie ciasto po wyrośnięciu i ponownym wyrobieniu powinno nam wystarczyć na na standardową blachę do pieczenia jaką ma każdy piekarnik)

  2. Po wyrobieniu ciasta mamy dwie opcję:

    1. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (tak by podwoiło swą objętość co najmniej dwukrotnie) w misce pod przykryciem. Ważne aby polać je oliwą/olejem by nie wyschło albo:

    2. Od razu wyrabiamy je na blachę do pieczenia
    Ciasto będzie nam rosło w trakcie pieczenia :).

  3. Gdy wybraliśmy opcję z wyrastaniem ciasta w ciepłym miejscu musimy je jeszcze raz wyrobić ugniatając je jeszcze około 5 minut i podsypując je kaszą manną.

    Blachę do pieczenia również podsypuję kaszą manną.

    Wyrobiony placek kładę na blaszce i zaczynam je rozgniatać palcami od środka do zewnątrz tak by rozłożyć je równomiernie na całej powierzchni blachy. Można oczywiście je również rozwałkować, ale wygniecione ręcznie będzie miało powietrze w środku.

    Jak już ciasto ładnie leży na blaszce smaruje ją passatą pomidorową.
    Następnie posypuje oregano, bazylią i odrobiną ostrej papryki.

    Na to kładę starty żółty ser (według Włochów ser nie powinien zakrywać składników, które kładziemy na pizze)

    Na starty ser kładę kiełbasę lub salami.

    Na to pokrojone pieczarki i cebulę.

    Potem dodaję pokrojoną w paski paprykę.

    Na sam wierzch układam pokrojoną w paski mozzarellę

  4. Pizzę wkładam do nagrzanego do 230 stopni piekarnika (opiekanie góra dół jeśli ma termoobieg) na około 25 minut.



    Jak podałem na wstępie wszystkie składniki (oprócz tego na ciasto ;) ) możecie dowolnie modyfikować by dostosować ją do swoich gustów.

    Ja czasami robię tak zwane czyszczenie lodówki i pizzę "co się nawinie", czyli co się nawinie to na niej wyląduje ;).

    SMACZNEGO!!!!

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 29 stycznia 2018
Tak,domowa pizza jest najlepsza:)
MartaPlo 30 stycznia 2018
Wygląda przepysznie! Muszę wypróbować :)
Składniki
  • 500 g mąki pszennej (najlepsza typ 450 - tortowa)
  • oliwa lub olej (5 łyżek stołowych)
  • 250 g passatty pomidorowej (może być z przyprawami)
  • 1 paczka suszonych drożdży
  • 2 papryki (czerwona i zielona - dla kolorytu)
  • 4-5 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 30 dag żółtego sera
  • 2 opakowania mozzarelli
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • ok. 300 ml ciepłej (ale nie gorącej wody)
  • garść przypraw: oregano i bazylia
  • szczypta ostrej papryki
  • kiełbasa lub salami (około 30 dag)
  • kasza manna do podsypania
Składniki