Prawdziwki w sosie śmietanowo – mlecznym.

Prawdziwki w sosie śmietanowo – mlecznym.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
W takim sosie sprawdzą się też inne grzyby, zwłaszcza kurki.

Składniki

  • 500 g prawdziwków
  • duża cebula
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 400 g śmietany 18%
  • szklanka mleka
  • łyżeczka roztartego tymianku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Prawdziwki pokroiłem w dość grube kawałki, krótko obgotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na maśle. Wrzuciłem do rondla cebulę i obgotowane prawdziwki, oprószyłem mąką ,Smażyłem kilka minut. Dodałem mleko i śmietanę . Gotowałem, aż sos zgęstniał. Pod koniec gotowania dodałem tymianek . Doprawiłem solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (9)

Maudie 04 października 2019
Wspaniałe :)
konhambos 04 października 2019
Grzybki w takim sosie sa przepyszne!
ErJot 04 października 2019
Aż mi zaburczało w brzuchu:) Pyszne danie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g prawdziwków
  • duża cebula
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 400 g śmietany 18%
  • szklanka mleka
  • łyżeczka roztartego tymianku
  • sól
  • pieprz
Składniki