Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Prawdziwki w mięsnych sakiewkach"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 114
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 117
Polecam.
Odsłon: 193
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 114
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 117
Polecam.
Odsłon: 193
Składniki
Schab delikatnie rozbijam (tak, by nie zrobić w nim dziur). Przyprawiam solą, pieprzem i papryką.
Cebulę siekam, szklę na łyżce masła, dodaję drobno pokrojone grzyby. Lekko solę, smażę. Połowę odkładam. Na plastrach schabu rozkładam po łyżce grzybów. Mięso zwijam, formując sakiewki. Góry obwiązuję bawełnianą nitką.
Sakiewki duszę na oleju, pod przykryciem ok. 30 min, podlewam wodą, jeśli trzeba. Robię sos: na pozostałym maśle jeszcze raz podsmażam resztę grzybów, doprawiam solą, papryką, mieszam ze śmietaną, zdejmuję z ognia. Z sakiewek usuwam nitki i obwiązuję je szczypiorkiem.
60 min • Porcja 230 kcal • Koszt porcji 1,50 zł • Przepis na 4 porcje.Źródło: Kobieta i życie