Prawdziwa włoska carbonara

Prawdziwa włoska carbonara
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Z tym przepisem zrobisz idealną włoską carbonarę. Przepis bardzo prosty i bardzo szybki w realizacji.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku wstawiamy wodę do gotowania. Do miseczki wbijamy dwa żółtka i jedno jajko. Dodajemy starty ser (grana padano, parmezan lub inny twardy ser). Wszystko mieszamy widelcem.

  2. Do zagotowanej wody dodajemy sól (na jeden litr wody 1 łyżeczka). Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią pokrojony w kostkę boczek. Nie dodajemy tłuszczu. Czekamy aż boczek się wytopi. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Kiedy makaron będzie się gotował już z 5 minut to na patelnie możemy wlać chochelkę wody z gotującego się makaronu.

  3. Przed odcedzeniem makaronu warto odlać trochę wody z garnka - może się przydać do sosu. Makaron odcedzamy i od razu wrzucamy na patelnię. Mieszamy z boczkiem i ewentualne z wodą jeśli jeszcze nie odparowała. Teraz musimy go lekko ostudzić. Kiedy wszystko ma letnią/ciepłą temperaturę dodajemy jajka z serem. Wszystko zaczynamy powoli podgrzewać cały czas mieszając. Trzeba to robić bardzo pomału inaczej zrobi nam się jajecznica a nie sos. Robimy tak do momentu aż jajka zgęstnieją. Ciężko opisać jaka to powinna być konsystencja (pokazuję to na filmie).

  4. Podawanie: Proponuję podawać w głębokim talerzu z wierzchu posypać startym parmezanem i koniecznie oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

    Życzę smacznego i jeszcze raz zachęcam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak dokładnie krok po kroku wykonać ten przepis.

    Pozdrawiam serdecznie!
    M.

Składniki
Składniki