Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Powidła ze śliwek węgierek"
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 73
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 200
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 105
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 73
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 200
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 105
Składniki
Śliwki umyj, rozetnij, usuń pestki. Anyż i goździki rozetrzyj w moździerzu na puder. Owoce zmiel w maszynce do mięsa. Przełóż do garnka o grubym dnie. Dodaj roztarte przyprawy i ok. 1/2 cukru. Doprowadź masę do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i smaż powidła jeszcze ok. 3 godzin. Często mieszaj, aby masa śliwkowa nie przypaliła się. W czasie smażenia porcjami wsyp pozostały cukier. Wystudź.
Następnego dnia powidła gotuj ponownie przez 3 godziny. Wystudź. Trzeciego dnia powidła gotuj jeszcze godzinę. Gorącą masę śliwkową wymieszaj z cynamonem.
Przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Postaw do góry dnem. Przykryj ściereczką. Pozostaw tak do całkowitego wystudzenia. Potem przenieś powidła w chłodne, suche miejsce.Źródło: Tina