Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3120
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3120
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Składniki
Obierz i opłucz seler, marchew, cebulę oraz czosnek. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, pozostałe warzywa pokrój w małą kosteczkę. Podobnie potnij także szynkę.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć szynkę, smaż 2–3 min. Dołóż wszystkie pokrojone warzywa, wsyp także groszek mrożony. Mieszając od czasu do czasu, smaż ok. 5 min. Po tym czasie wsyp ryż i mieszajac, smaż ok. 2 min, aż ziarenka staną się szkliste. Wszystko oprósz solą i pieprzem (ew. także szczyptą chili), dokładnie wymieszaj.
Zagotuj bulion warzywny. z patelni przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej je bulionem. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 35 minut (w tym czasie ryż powinien wchłonąć cały bulion i zrobić się miękki.
Zdejmij pokrywkę z naczynia. Wierzch zapiekanki posmaruj serkiem mascarpone i posyp startym serem typu parmezan. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz 5 min. Opłucz i posiekaj natkę pietruszki. Posyp nią gotową zapiekankę.Źródło: Tina