Potrawka z soczewicą

Potrawka z soczewicą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszna potrawka pomidorowa z papryką i soczewicą.

Składniki

  • 2-3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 puszka pomidorów
  • 1-1,5 szklanki soku pomidorowego
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta papryki chili
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy paprykę. Smażymy około 5 min.

  2. Dodajemy pomidory krojone z puszki, pastę paprykową oraz wlewamy sok pomidorowy. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, cukrem, ziołami prowansalskim, pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Następnie dodajemy soczewicę czerwoną i gotujemy wszystko około 12-15 min, aż soczewica zrobi się miękka. Gdy potrawka jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze soku pomidorowego. Podajemy z chlebem.

Składniki
  • 2-3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 puszka pomidorów
  • 1-1,5 szklanki soku pomidorowego
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta papryki chili
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Składniki