Potrawka z indyka pod kołderką

Potrawka z indyka pod kołderką
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Świetna propozycja na szybki obiad lub ciepłą kolację. U mnie sprawdziła się również na niedawnej imprezie rodzinnej. Poniżej przepis na 5-6 porcji w kokilkach o średnicy 10 cm i wysokości 5 cm.

Składniki

  • 500 g filetu z indyka
  • 1 cebula czerwona pokrojona w paski
  • pół papryki czerwonej pokrojonej w paski
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • przyprawy do marynaty do mięsa (ilość według własnego uznania): sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka, ocet jabłkowy (ewen

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić na małe kawałki i zamarynować. Odłożyć na ok. 30 minut. Zamarynowane mięso usmażyć na patelni do miękkości i wlać trochę wody, dodać cebulę i paprykę, chwilę poddusić. Na koniec wlać śmietanę zmieszaną z mąką ziemniaczaną i dalej dusić do zgęstnienia sosu. Gotową potrawkę przełożyć do kokilek, każdą posypać tartym serem. Ciasto francuskie pociąć na 6 kwadratów. Kawałki ciasta położyć na górę kokilek i dokładnie docisnąć brzegi. Na koniec posmarować rozbełtanym jajkiem. Włożyć do piekarnika 190 stopni termoobieg na ok. 15-20 minut do upieczenia ciasta.

    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (1)

SprytnaChochla 27 lutego
Super!
Składniki
  • 500 g filetu z indyka
  • 1 cebula czerwona pokrojona w paski
  • pół papryki czerwonej pokrojonej w paski
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • przyprawy do marynaty do mięsa (ilość według własnego uznania): sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka, ocet jabłkowy (ewen
Składniki