Potrawka z grzybami leśnymi

Potrawka z grzybami leśnymi
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Sezon grzybowy w pełni a więc na stole goszczą grzybki:) U mnie były grzyby leśne mieszane /podgrzybki, borowiki itp/ duszone z papryką, porem w sosie śmietanowym podane z piure ziemniaczanym. Danie było naprawdę smaczne i godne polecenia:)

Składniki

  • grzyby leśne 40 dag
  • czosnek 2 ząbki
  • papryka czerwona 1 szt
  • por mały /biała część/ 1 szt
  • śmietana 18% do sosów 0,75 szklanki
  • masło 1 łyżka kopiasta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • piure:
  • ziemniaki 1 kg
  • mleko 0,5 szklanki
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku
  • koperek

Przygotowanie

  1. Grzyby leśne dokładnie oczyszczamy, większe okazy kroimy na połówki lub ćwiartki a mniejsze pozostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy drobno pokrojony por /biała część/ i czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy ok. pół minuty często mieszając i dodajemy grzyby. Dusimy na średnim ogniu ok. 20 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wlewamy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy.
    W międzyczasie ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy, dodajemy mleko i masło i tłuczemy na jednolitą masę.
    Porcje ziemniaków wykładamy na talerz, podajemy z potrawką warzywno-grzybową i posypujemy koperkiem.

Komentarze do przepisu (7)

KulinarnaChwila 19 października
Super :)
Maudie 19 października
Oj zjadłabym natychmiast! :))))))
fafiatko 19 października
Ale pyszne danie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • grzyby leśne 40 dag
  • czosnek 2 ząbki
  • papryka czerwona 1 szt
  • por mały /biała część/ 1 szt
  • śmietana 18% do sosów 0,75 szklanki
  • masło 1 łyżka kopiasta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • piure:
  • ziemniaki 1 kg
  • mleko 0,5 szklanki
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku
  • koperek
Składniki