Potrawka z Fasoli

Potrawka z Fasoli
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Bellapi
Nie jeden powie że to fasolka po bretońsku, ale nie do końca. Czerwona fasola i nasiona fenkułu, smakuje nieziemsko.

Składniki

  • 500 g czerwnej fasoli
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g dobrej kiełbasy
  • puszka pomidorów w zalewie całych ( opcjonalnie 500 ml przecieru pomidorowego )
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • Sól
  • pieprz
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka nasion fenkułu
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 cebuli
  • 2 - 3 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Fasolę płuczemy i namaczamy najlepiej na noc w zimnej wodzie.

    Następnego dnia fasolę gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

    Boczek,kiełbasę, cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego.

    W tym samym czasie pomidory blendujemy razem z zalewą, wsypujemy przyprawy i mieszamy.
    Wlewamy na patelnię z przysmażoną kiełbasą.
    Dusimy ok . 7-8 min i wlewamy całość do garnka z fasolą.

    Nasiona fenkułu rozgniatamy w moździerzu i doprawiamy całość.

    Szczypior drobno siekamy i posypujemy całość.

    Smacznego!!!!

Komentarze do przepisu (8)

GREGORHSPEED 04 maja 2017
OMG!, przepysznie <3
Docherro 04 maja 2017
Czuję ten nieziemski smak i zapach...pyszności:)
bellamozzarella 06 maja 2017
potrawka na wypasie ;-)))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g czerwnej fasoli
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g dobrej kiełbasy
  • puszka pomidorów w zalewie całych ( opcjonalnie 500 ml przecieru pomidorowego )
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • Sól
  • pieprz
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka nasion fenkułu
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 cebuli
  • 2 - 3 ząbki czosnku
Składniki