Kaszę wrzucić do garnka z 2 szklankami zagotowanej i osolonej wody i gotować pod przykryciem bez mieszania 8 minut. Następnie odstawić na 10 - 15 minut, aby kasza wchłonęła wodę.
Marchew obrać i pokroić na drobne słupki.
Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na słupki zbliżone wielkością do marchewki.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Pomidory pokroić na drobną kostkę.
Od cukinii odciąć twardą pozostałość łodygi i pokroić na półplasterki.
Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Koperek i natkę pietruszki drobno posiekać.
W dużym garnku lub woku rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć lekko cebulę i czosnek, następnie dodać marchew i masło, smażyć 2 minuty.
Po tym czasie, jeśli potrawę robimy z mięsem dodać mięso, wymieszać i smażyć pod przykryciem około 15 minut.
Dodać pomidory, majeranek, tymianek, kminek, chili i paprykę i dusić pod przykryciem około 10 minut, następnie dodać cukinię i paprykę, dusić jeszcze z 5 - 7 minut, aż cukinia będzie tak miękka, jak lubimy.
Na koniec dodać pieczarki, koperek, pietruszkę, przyprawić do smaku pieprzem i solą i wymieszać z kaszą bulgur. Po dodaniu kaszy odczekać kilka minut, aż kasza wchłonie cały płyn z potrawki.
Komentarze do przepisu (2)