Potrawka z bobem

Potrawka z bobem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie obiadowe jednogarnkowe

Składniki

  • 1/2 kg bobu lub 1 opakowanie mrożonego bobu 25 dkg fasolki szparagowej lub 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 dymka 1 szalotka 1 puszka krojonych pomidorków 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 laski kiełbasy 75 ml oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/3 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Bób i fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Szalotkę obieramy , kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Cebulkę przekładamy do garnka, dodajemy pomidory , koncentrat pomidorowy oraz bób i fasolkę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiełbaskę kroimy w talarki i obsmażamy na oleju z obydwu stron, dodajemy do warzyw. Dymkę kroimy w kostkę i dodajemy razem z czosnkiem rozgniecionym w prasce. Do potrawki dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Składniki
  • 1/2 kg bobu lub 1 opakowanie mrożonego bobu 25 dkg fasolki szparagowej lub 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 dymka 1 szalotka 1 puszka krojonych pomidorków 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 laski kiełbasy 75 ml oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/3 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku
Składniki