Potrawka drobiowa z warzywami na białym winie

Potrawka drobiowa z warzywami na białym winie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Zamarynowana pierś z kurczaka, z pieczarkami i cukinią duszona w białym winie, po prostu rewelacja:)

Składniki

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 2 mniejsze cukinie
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • tymianek suszony
  • sól morska świeżo mielona
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka mąki pszennej (u mnie razowa)
  • kasza kuskus

Przygotowanie

  1. Mięso płuczemy i tniemy na paski. Sporządzamy marynatę z: 3 łyżek oliwy, soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu,, 3 łyżeczek przyprawy do kurczaka, 2 łyżeczek tymianku. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

  2. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cukinię myjemy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oliwy, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebule. Szklimy 5 minut i dodajemy pieczarki, posypujemy odrobiną soli morskiej, mieszamy i smażymy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię i ponownie odrobinę solimy, a aby puściła sok. Smażymy z pieczarkami kolejne 10 minut, mieszając co jakiś czas.

  3. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię teflonową i wlewamy mięso wraz z marynatą. Smażymy po około 5 minut z każdej strony.

  4. Podsmażone mięso dodajemy do warzyw i zalewamy winem. Dusimy około 15 minut bez przykrycia, aby alkohol nieco odparował. Później dodajemy 1 łyżeczkę tymianku, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy 1 łyżkę mąki, aby sos nieco zgęstniał. Zakrywamy pokrywką i dusimy jeszcze około 10-15 minut.

  5. Zaparzamy kuskus wodą z odrobiną vegety.
    Wykładamy na talerz, dodajemy potrawkę i gotowe.
    SMACZNEGO:)

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 23 marca 2014
świetna....
Konto usunięte 24 marca 2014
przepis brzmi zachęcająco
Konto usunięte 24 marca 2014
Musi być pyszne.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 2 mniejsze cukinie
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • tymianek suszony
  • sól morska świeżo mielona
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka mąki pszennej (u mnie razowa)
  • kasza kuskus
Składniki