Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pory zapiekane w szynce"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 576
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 73
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 35
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 341
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 576
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 73
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 35
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 341
Składniki
ok. 45 minut
Pory oczyścić, odciąć ciemne części. Najlepiej pokroić je i zamrozić, będą idealne do przygotowania rosołu lub innej zupy. Pozostałe części pokroić – każdego pora na trzy równe kawałki. Bardzo starannie umyć, nie rozkrawając.
W dużym rondlu zagotować wodę, lekko osolić, wrzucić pory i gotować 1-2 minuty. Odcedzić, bardzo starannie odsączyć, ostudzić. Jeśli mamy duże plastry szynki, przekroić na połówki. Naczynie żaroodporne starannie natłuścić.
Ser żółty zetrzeć na tarce. Każdy kawałek pora owijać plastrem szynki, układać w naczyniu. Całość posypać tartym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180°C około 15-20 minut.
Podawać od razu ze świeżym pieczywem.Źródło: Twoje Imperium