Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Porka inaczej zwana prażuchą to danie popularne na Lubelszczyźnie. Mimo niewielu prostych składników smakuje wybornie. Wystarczy przygotować omastę, ugotować ziemniaki z zaparzoną mąką i gotowe.
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9835
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 112
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 520
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 62
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9835
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 112
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 520
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 62
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i potnij na mniejsze kawałki. Gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Gdy ziemniaki się gotują, zrób omastę. Cebulę i boczek pokrój w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, po wytopieniu się tłuszczu dodaj smalec i cebulę. Całość smaż do zrumienienia.
Ziemniaki po ugotowaniu odcedź, nie wylewaj jednak całej wody – zostaw 1/3. Wsyp mąkę i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij z ognia, przypraw do smaku pieprzem i ubij za pomocą tłuczka.
Z powstałej masy formuj okrągłe kuleczki, podawaj polane omastą.