Pora na PORA – przepyszne danie jednogarnkowe z porem w roli głównej

Pora na PORA – przepyszne danie jednogarnkowe z porem w roli głównej
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepyszne danie jednogarnkowe z porem w roli głównej. Jeżeli ktoś się obawia, że por będzie zbyt dominował smakiem, to mogę zapewnić że tak nie jest i idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami dania. Polecam przygotować, bo naprawdę warto.

Składniki

  • około 600 g mięsa z piersi indyka, kurczaka lub wieprzowego, wołowego – może być mięso mielone
  • około 600 g pora (już pokrojonego)
  • około 250 marchwi
  • około 500 g ziemniaków
  • 2 papryki czerwone
  • 2 puszki pomidorów krojonych – ja użyłam z dodatkiem papryki i papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr wody
  • olej do smażenia
  • przyprawy: 1 łyżeczka z górką lubczyku
  • 1 ½ papryki słodkiej
  • pieprz, sól, papryka ostra

Przygotowanie

  1. Jeżeli nie używam mięsa mielonego, to mięso kroję w drobną kostkę.
    Pora kroję w półplasterki, umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę, marchew kroję w krótkie i cienkie słupki, obrane ziemniaki kroję w kostkę, czosnek drobniutko kroję – wszystkie składniki oprócz mięso możemy włożyć do jednej miski, dodaję je wszystkie razem.

  2. Teraz na dobrze rozgrzanym oleju w rondlu, smażę mięso przez kilka minut, tak żeby było miękkie.
    Następnie do mięsa dodaję wszystkie składniki oprócz pomidorów z puszki, dodaję przyprawy, wodę i gotuję pod przykryciem około 20 minut, do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając.

    Na koniec dodaję pomidory i jeszcze gotuję około 5 minut, na koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

    Pyszne danie z porem jest gotowe, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Składniki
  • około 600 g mięsa z piersi indyka, kurczaka lub wieprzowego, wołowego – może być mięso mielone
  • około 600 g pora (już pokrojonego)
  • około 250 marchwi
  • około 500 g ziemniaków
  • 2 papryki czerwone
  • 2 puszki pomidorów krojonych – ja użyłam z dodatkiem papryki i papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr wody
  • olej do smażenia
  • przyprawy: 1 łyżeczka z górką lubczyku
  • 1 ½ papryki słodkiej
  • pieprz, sól, papryka ostra
Składniki